DR Veteranklubb

Årets Sommertur til Krakow

 

18.09.2019

 

Se bilder her

Årets Veterantur gikk til Krakow 11-14 september.

Totalt 21 deltakere.

 

Dag 1.

Turen startet med Liens bussreiser fra Kongsberg til Gardermoen kl 05:45!. En grei måte å reise samlet på.

 

Fra Gardermoen til Krakow reiste vi med Norwegian.

På flyplassen ble vi møtt av vår guide som kjørte oss til hotellet i Krakow. Hotellet lå i det jødiske kvarteret i bydelen Kazimierz. Hotellet vårt, Hotel David, var et lite jødisk 3 stjerners hotell og det var meget bra.

Hotellet lå på et sted hvor busser ikke fikk kjøre, så det ble en 10 minutters gange fra stedet bussen stoppet.

 

Krakow fant vi ut var en meget bra by med utrolig mange uterestauranter. Særlig i den gamle bydelen som lå en ca 3 km fra hotellet vårt. Da været var meget bra (temp over 20 og sol hver dag), ble det flere spaserturer til gamlebyen for flere av oss.

 

 

På ankomstdagen var det lagt inn en byvandring i det jødiske bydelen og videre til den gamle byen. Guiden fant fort ut at det var flere eldre i gruppen vår så han anbefalte at vi benyttet små elektriske åpne busser i den jødiske bydelen.

Den jødiske bydelen var blitt spart for bombing under krigen, så det meste var intakt. Vi endte kjøringen ved det gamle kongeslottet i Krakow. Fra her gikk vi opp mot gamlebyen og endte opp ved det gamle universitet i Krakow (det 11. eldste i verden)

Middagen ble fortært på restaurant CK Dezerter i gamlebyen. En heller ordinær restaurant hvor vi spiste typisk polsk mat.

 

Dag 2

Denne dagen var satt opp til en dag uten et forhånds program og ingen felles lunsj. De fleste endte opp i gamlebyen på hovedtorget hvor de fleste uterestaurantene fantes.

 

Middag ble spist på en jødisk restaurant Ariel som lå like ved hotellet.

Dette var en meget bra restaurant hvor vi ble underholdt av et jødisk 3manns band med noe som for meg mest av alt minnet om en blanding av sigøyner og jødisk musikk, men meget bra! Olav Lurås ble overrasket av at han ble møtt av en flaske champagne. Dette for å feire at han var 79 år den dagen.

Maten var også meget bra på denne restauranten. Typisk polsk/jødisk mat.

 

Dag 3.

Denne dagen var programmet Saltgruvene som lå et stykke utenfor Krakow. Dette er en av de største turistattraksjonene i Krakow. Lignet en del på Sølvgruvene, men det spesielle i disse gruvene er alle figurene som er hogget ut av salt av arbeidere (det meste av 3 personer, ikke kunstnere!).

 

Saltgruvene var like viktige i gamle dager for den polske konge som sølvet vra for danske kongen. 20% av inntekten kom fra salt. Gruvene ble endelig lagt ned i 1993 og er siden blitt bygget opp til å motta turister.

Vi startet med å gå ned 65 etasjer!! i ett trappesystem bygget opp av tre! Undret oss på om vi også skulle gå opp igjen ide samme trappene, men det var det heldigvis ikke!

I motsetning til havsalt som normalt er tilnærmet hvitt, var fjellsalt like hardt som marmor og tilnærmet sort. Saltet ble hogget ut i størrelse med en liten tønne og så heist opp til overflaten hvor det ble knust og så tilført vann.

Saltet ble da løst opp og kunne så trekkes ut som normalt hvitt salt. Til vår store forundring så er ikke salt noe man bare benytter til mat. Dette gjelder kun 20%, 80% ble benyttet til stort sett medisin og kosmetikk!

Vi ble imponert over alle utskjæringer i gruvene og særlig i kirken som var laget i bunn av gruven. Her var det hugget ut et enormt rom hvor selv vår kirke i Kongsberg kunne få plass.

All kunstneriske dekorasjon inkludert noen enorme lysekroner var hugget ut av salt.

 

Avslutningen i gruvene var å stå som sild i en tønne i en heis for å komme seg 70 etasjer opp. Ikke noe for den som har klaustrofobi!

 

Lunsj ble spist i den gamle bydelen på restaurant Morskie Oko. Her ble vi vist ned  i en kjeller som minnet meg om en vinkjeller. Meget bra interiør og alt lignet på en bierhalle Tyrol! 3 retters lunsj! Meget god.

 

Kvelden ble avsluttet med middag på Restaurant Biala Roza, også denne i gamlebyen. Dette var en klasserestaurant hvor vi fikk et eget rom hvor det var dekket opp langbord. Igjen en 3 retters veldig velsmakende mat.

 

All mat var forhåndsbestilt og betalt fra Kongsberg før avreise. Noe som gjør det mye enklere når man reiser i en større gruppe. Tilnærmet ingen ventetid. Vi hadde noen problemer med at noen restauranter tydeligvis IKKE hadde lest allergi listen vi hadde sendt ned i forkant. Noen hadde forberedt dette andre ikke. Dette var taklet bedre i Praha enn Krakow. 

 

Dag 4

Hjemreise!

Vi ble hentet av buss kl 07.00 så det ble ikke noe tid til frokost. Flyavgang var 09.55 med Norwegian. I Oslo ble vi hentet av Liens som kjørte oss tilbake til Kongsberg.

 

Da har vi igjen avviklet en meget bra tur med igjen fantastisk bra vær.

Så får vi se hva det blir til neste år? Får vi med flere da?

 

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding: